Prin Decizia pronuntata la data de 27 martie 2012 in cauza S.C. Aectra Agrochemicals S.A. vs. Romania, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat incalcarea Articolului 6 § 1 din Conventia Europeana (dreptul la un proces echitabil) si a Articolului 1 din Primul Protocol aditional la Convenție (protectia proprietatii), confirmand ca anularea de catre Instanta Suprema a Romaniei a hotararii definitive si irevocabile pronuntate in favoarea societatii reclamante, pe calea recursului in anulare, a adus atingere principiului securitatii raporturilor juridice si dreptului la respectarea bunurilor aflate in proprietate.

Curtea Europeana nu a acordat nici o suma cu titlu de reparatie echitabila, intrucat a notat ca societatea reclamanta nu a depus cererea de satisfactie echitabila in termen.

Invocand Articolul 80 si Articolul 81 din Regulamentul Curtii, doamna  avocat Diana-Elena Dragomir, reprezentantul legal al societatii Aectra Agrochemicals S.R.L., a cerut revizuirea hotararii din data de 27 martie 2012, argumentand ca, contrar a ceea ce s-a retinut in hotarare, cererea de satisfactie echitabila a fost depusa in termenul stabilit si a fost insotita de documente justificative.

Reanalizand cauza, Inalta Instanta Europeana a decis revizuirea hotararii pronuntata la data de 27 martie 2012, strict in ceea ce priveste aplicarea Articolului 41 din Conventie (satisfactie echitabila) si prin Decizia definitiva pronuntata ieri, 11 iunie 2013, a obligat Statul Roman sa plateasca societatii reclamante suma de 103.086,56 Euro cu titlu de daune materiale, 8.000 Euro cu titlu de daune morale si 9.000 Euro, cheltuieli de judecata.

Sursa: http://www.echr.coe.int